Start » Historia Koła
Historia Koła
Historia Koła - Strona 4 PDF Drukuj Email
Spis treści
Historia Koła
Strona 2
Strona 3
Strona 4
Strona 5
Strona 6
Wszystkie strony

Koło za swoją działalność łowiecką, hodowlę zwierzyny, propagowanie kultury myśliwskiej, ochronę zabytków kultury sakralnej zostało odznaczone:
- Złomem
- Złotym Medalem Zasługi Łowieckiej
- Medalem Świętego Huberta
- Złotym Medalem Opiekuna Miejsc Pamięci Narodowej

Złom Złoty Medal Zasługi Łowieckiej Medal Świętego Huberta
Złoty medal wraz z dyplomem-Opiekuna Miejsc Pamięci Narodowej

Wielu członków Koła za zasługi dla łowiectwa zostało uhonorowanych odznaczeniami łowieckimi wszystkich stopni. I tak odznaczono:
- Złomem - 3 myśliwych
- Złotym Medalem Zasługi Łowieckiej - 6 myśliwych
- Srebrnym Medalem Zasługi Łowieckiej - 9 myśliwych
- Brązowym Medalem Zasługi Łowieckiej -16 myśliwych
- Medalem Świętego Huberta - 3 myśliwych

   Zwyczajem stało się w Kole uroczyste otwieranie sezonu myśliwskiego, w miesiącu październiku każdego roku. Spotkanie takie rozpoczyna się szkoleniem w zakresie bezpieczeństwa na polowaniu i regulaminu polowań, obecność na powyższym jest obowiązkowa, następnie zostaje odprawiona Msza Święta, po czym myśliwi udają się na polowanie.

Modlitwa ekumeniczna Spotkanie myśliwych i księży.

   Po zakończeniu polowania następuje spotkanie przy stole biesiadnym, gdzie opowiadaniom i żartom nie ma końca.
   Drugim ważnym wydarzeniem w Kole w okresie jesiennym jest dzień Świętego Huberta (3 listopada). Podobnie jak na początku otwarcia sezonu polowań zbiorowych spotkanie rozpoczyna się Mszą Świętą, następnie myśliwi wraz z zaproszonymi gośćmi udają się na polowanie, po zakończeniu polowania wszyscy spotykają się na uroczystym obiedzie.

Członkowie Koła podczas Walnego Zgromadzenia. Członkowie Koła podczas Walnego Zgromadzenia.

   Obwody Koła to duże obszary położone w trudnym regionie Beskidu Niskiego. Z uwagi na teren górzysto- pagórkowaty, oraz ostre zimy które dają się we znaki zwierzynie, Koło uprawia 30 ha poletek żerowych wszystkie plony pozostawiając na pniu.
   W okresie jesienno - zimowym członkowie Koła wykładają zwierzynie prawie 40 ton karmy. Kukurydzę, owies, sianokiszonki, buraki pastewne, marchew, jabłka, oraz suche pasze wszystko co zwierzyna potrzebuje, by przeżyć zimę i wczesną wiosnę.
   Zasługującymi na uwagę są prace na rzecz ochrony łowisk, takie jak częściowe wykonanie ogrodzeń mrowisk leśnych, jak też wykonanie zastawek na potokach górskich celem zabezpieczenia wodopojów dla zwierzyny leśnej, jak również mogących służyć jako zbiorniki retencyjne czy przeciwpożarowe.



 
Odsłon : 64106